English EN Türkçe TR

Elektrikli Araç Şarjı Hakkında 7 SSS

Elektrikli Araç Şarjı Hakkında 7 SSS

Elektrikli araç şarjı hakkında en çok sorulan 7 sorunun yanıtlarını öğrenin.

Elektrikli mobilite artık fütüristik bir kavram değil. Günümüzde elektrikli araçlar hızla yeni norm haline geliyor. Küresel EV filosunun bu yıl 20 milyonu aşması ile birlikte, dünyanın dört bir yanındaki sürücüler elektrikli araç kullanmayı tercih ediyor.

Deponuzu tanıdık benzin veya dizel pompalarla doldurmakla karşılaştırıldığında, bir elektrikli araç şarj etmek çok farklıdır ve hatta karmaşık ve göz korkutucu görünebilir.

Gezinmenize yardımcı olmak için elektrikli araba şarjı hakkında en çok sorulan 7 soruyu yanıtladık:

Elektrik şarjı nasıl çalışır?

Elektrikli araba şarj istasyonlarına güç veren nedir?

Bir araba aküsünü şarj etmek ne kadar sürer?

Elektrikli bir arabayı şarj etmenin maliyeti nedir?

Elektrikli bir arabayı ne sıklıkla şarj etmeniz gerekiyor?

Elektrikli arabamı nerede şarj edebilirim?

Bir elektrikli araç şarj cihazının ne kadar bakıma ihtiyacı vardır?

  1. Elektrikli araba şarjı nasıl çalışır?

Elektrikli bir arabayı şarj etmek, şarj cihazının türüne göre değişebilen oldukça basit bir işlemdir. Genel olarak, her elektrikli araç, yaşadığınız belirli araba ve ülkeye uygun bir şarj kablosu ve fişi ile birlikte gelir. Çoğu zaman, kabloyu doğrudan 3 pimli bir ev prizine takabilecek ve aracınızı doğrudan evinizin elektrik şebekesinden şarj edebileceksiniz.

EV şarj istasyonları nasıl çalışır?

Bir ev şarj istasyonu aracılığıyla şarj etme (veya hareket halindeyken şarj etme) farklı şekilde çalışır. Şarj istasyonuna bağlı olmakla birlikte genel olarak süreç şu şekildedir:

Kendinizi şarj istasyonuna tanıtın – bu bir mobil uygulama, bir RFID etiketi veya kart aracılığıyla veya hatta temassız bir kredi veya banka kartı kullanarak olabilir.

 Åžarj kablosunu araca ve istasyona takın. Bazı istasyonlarda yerleÅŸik kablolar bulunur, bu durumda bunu doÄŸrudan arabanıza takabilirsiniz.

Şarj. Aracınızın ekranında ve şarj cihazının gösterge ışıklarında onay görmelisiniz.

Şarj edildikten sonra, nasıl başlattığınıza bağlı olarak şarj seansını istasyon veya mobil uygulama aracılığıyla sonlandırabilirsiniz.

Ancak bu durum, Tak ve Şarj Et (ISO 15118) ile yakın gelecekte değişebilir. Bu yeni uluslararası standart, şarj cihazları ve elektrikli araçlar arasında doğrudan bir iletişim arabirimi sağlar, ödemeler otomatik olarak düzenlenir ve bir şarj cihazının aracınızı hemen tanımasına, tanımlamasına ve arabanıza bağlanmasına ve şarj etmeye başlamasına olanak tanır.

Bir park yerinde şarj olan birden fazla arabanın havadan çekilmiş bir görüntüsü, görsel şarj durumunu temsil edecek şekilde düzenlenmiştir, yeşil dolu, gri şarj oluyor, turuncu neredeyse boş.

Elektrikli araba şarjı için nasıl ödeme yapıyorsunuz?

Evde şarj ederken, aracınız tarafından kullanılan elektrik, elektrik faturanıza eklenecektir. Kamu şarjı için ödeme yapmak farklı şekilde çalışır. Genellikle, doğrudan kartla veya bir uygulamayla ödeme yapabilirsiniz ya da ücretlendirme maliyetleriniz bir sözleşme veya aboneliğe göre aylık olarak faturalandırılır.

  1. Elektrikli araba şarj istasyonlarına güç veren nedir?

Elektrikli araç şarj cihazları birçok farklı şekil ve boyutta bulunsa da temel fark, alternatif akım (AC) veya doğru akım (DC) sağlayıp sağlamadıklarıdır.

AC şarj cihazları en yaygın (ve genellikle daha yavaş) tiptir. Fazla teknik olmadan, bunun nedeni dönüşümün aracınızın içinde gerçekleşmesi ve işleyebileceği güçle sınırlı olmasıdır. Çoğu durumda, AC şarjı 22 kWh’ye kadar çıkabilir.

DC şarj ile elektrik, arabanıza ulaşmadan önce şarj istasyonu tarafından AC’den DC’ye dönüştürülür. Bu, otomobilin daha yavaş yerleşik dönüştürücüsünü atlamasına ve gücü ‘doğrudan’ aküye beslediği için 350 kWh’ye kadar çok daha yüksek güç çıkışları elde etmesine olanak tanır.

Ancak, muhtemelen tahmin edebileceğiniz gibi, DC şarj altyapısı çok fazla güç gerektirir ve bu nedenle çoğu konut, ticari ve belediye ortamı için uygun değildir.

  1. Bir araba aküsünü şarj etmek ne kadar sürer?

Şarj süresinin ana belirleyicilerinden biri otomobilin akü boyutudur. Genel olarak konuşursak, büyük bir yakıt deposunun doldurulması daha uzun sürer gibi, pil ne kadar büyükse, şarj etmesi de o kadar uzun sürer. Ancak boyut dışında, arabanın ve şarj cihazlarının şarj kapasitesi ve hatta hava durumu bile şarj sürelerini etkileyebilir.

Bir elektrikli aracın şarj süresini etkileyecek bir diğer önemli faktör de pilin şarj durumudur. Piller, kimyaları nedeniyle daha düşük şarj seviyelerinde daha fazla güç kabul edebilirler: %100’e yaklaştıkça şarj gücü önemli ölçüde yavaşlar.

Bu nedenle, bir arabayı %20’den %70’e şarj etmek yalnızca birkaç dakika sürebilirken, %70’ten tam şarja şarj etmek önemli ölçüde daha uzun sürer.

Akü kapasitesi ve şarj durumunun ötesinde, şarj süresini etkileyen bir diğer unsur da otomobilin şarj kapasitesidir. Tüm elektrikli araçlar aynı şarj gücünü kabul edecek şekilde derecelendirilmemiştir.

Bazıları 350 kWh’ye kadar hızlı şarj alabilse de çoğu genellikle 100 kWh ile 150 kWh arasında olmak üzere çok daha düşük güç girişleriyle sınırlıdır. Aynısı daha yavaş AC şarjı için de geçerlidir: teorik maksimum şarj gücü 22 kWh iken, birçok araba sadece 7,4 kWh veya 11 kWh kullanabilir.

  1. Elektrikli bir arabayı şarj etmenin maliyeti nedir?

Şarj sürelerinde olduğu gibi, maliyetler, birkaçını saymak gerekirse, bulunduğunuz yere, kamu hizmeti şirketine ve tarifeye bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Ancak, şarj maliyetlerinin iki temel belirleyicisi, elektriğin kWh fiyatı ve aracınızın pilinin boyutudur.

Elektrikli bir arabayı şarj etme maliyeti

Elektrik fiyatları ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, bu blogu güncellerken AB ortalaması şu anda kWh başına 40.0 euro cent ve fiyatı neredeyse iki katına çıkarken, ABD’de bir kWh maliyeti ortalama 17 dolar cent’e yükseldi, bunun başlıca nedeni şudur: mevcut enerji durumuna. Bu fiyatlara dayanarak, Standard Range Tesla Model 3 gibi 50 kWh pili olan bir arabanın tamamen evde şarj edilmesi yaklaşık 20 € veya 8,5 $ tutacaktır. Halka açık şarj istasyonları ve özellikle hızlı şarj cihazları genellikle elektriğin fiyatını yükseltir, bu nedenle tam şarj yaklaşık 30 avro veya dolar daha pahalıya mal olur.

Özel konumunuz ne olursa olsun, elektrikli aracınızı evde şarj etmek elektrik faturanızı artıracaktır – en azından, örneğin güneş panelleri kullanarak kendi elektriğinizi üretmediğiniz sürece . Yine de, aracınıza güç sağlamak için elektriğin maliyeti, benzin veya dizelin maliyetinden çok daha düşüktür.

  1. Elektrikli bir arabayı ne sıklıkla şarj etmeniz gerekiyor?

Cevap, büyük ölçüde sürüş alışkanlıklarınıza ve aracınızın menziline bağlıdır, sıklıkla şarj edilmesi önerilir. Ama ne sıklıkta?

Elektrikli arabamı her gece şarj etmeli miyim?

Aracın şarjını yüzde 20 ila yüzde 80 pil kapasitesi arasında tutmak ve yalnızca gerektiğinde şarj etmek en iyi uygulamadır.

  1. Elektrikli arabamı nerede şarj edebilirim?

Gaz veya dizelin aksine, elektrik neredeyse her yerde mevcuttur, yani arabanızı şarj etmek için neredeyse sonsuz olasılık vardır.

Elektrikli araçların önemli bir yararı, sabahları uyanmak ve güne tam şarjla başlamaktır. Mobilite Monitörü raporuna göre, evde şarj etme, %64’ü evde düzenli olarak şarj etme oranıyla elektrikli araç sürücüleri arasında en popüler olanıdır. Sürücülerin %34’ü işyerinde şarj olurken, işyeri şarjı ikinci sırada geliyor.

 %31’i halka açık ve ticari park yerlerinde düzenli olarak ücret alırken, %29’u benzin istasyonlarında ücret alıyor. Son olarak, mevcut elektrikli araç sürücülerinin %26’sı süpermarketlerde düzenli olarak ücret alırken, %22’si alışveriÅŸ merkezleri ve büyük maÄŸazalarda ücret almaktadır.

  1. Bir elektrikli araç şarj cihazının ne kadar bakıma ihtiyacı vardır?

Çoğu durumda, cevap çok azdır.

Seviye 1 ve 2 ev şarj cihazları için, genellikle ihtiyaç duyacağınız en fazla bakım, iyi çalışır durumda olduklarından emin olmak için kablolarda ve fişlerde herhangi bir hasar olup olmadığını zaman zaman hızlı bir şekilde kontrol etmektir. Günlük kullanımda bu şarj cihazları, servis gerektirmeden önce yıllarca dayanacak şekilde tasarlanmıştır. Şarj istasyonunuzla ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız, tedarikçinizle iletişime geçmenizi öneririz.

Genel olarak erişilebilen seviye 2 veya 3 şarj cihazları için gerekli bakım, kullanımlarına ve konumlarına bağlıdır. Kablolar, fişler ve şarj cihazının kendisi, herhangi bir hasar olup olmadığını kontrol etmek ve iyi çalışmasını sağlamak için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Dokunmatik ekranlar, kart veya RFID okuyucular ve yazılım sistemlerinin de düzenli olarak kontrol edilmesi ve güncellenmesi gerekir.

Genel olarak, şarj cihazı üreticileri, bir şeyler ters giderse önleyici bakım ve hızlı onarımları içeren yıllık bir ücret karşılığında uzatılmış garantiler ve servis planları sunar. Bununla birlikte, modern şarj cihazlarında yerleşik olarak bulunan yeni bağlantı ve modülerlik özellikleriyle, sorunlar genellikle uzaktan teşhis edilebilir.

Left Menu Icon
Ä°ÅžARJ
Right Menu Icon