English EN Türkçe TR

Akıllı bir EV şarj istasyonuyla tasarruf edebilir misiniz?

Akıllı bir EV şarj istasyonuyla tasarruf edebilir misiniz?

Ev tipi akıllı EV şarj istasyonuna sahip olarak elektrik faturanızı nasıl azaltabileceğinizi öğrenin.

Aşağıdaki özelliklerden bazıları halihazırda mevcuttur, bazıları ise geliştirme aşamasındadır veya henüz geniş çapta erişilebilir değildir. Bu makale uğruna, bugün veya yarın elektrik faturanızı azaltmanıza yardımcı olabilecek her şeye bakacağız.

Elektrik maliyetleri yönetimi

Herhangi bir akıllı şarj istasyonunun altında yatan bağlantı sayesinde, gün boyunca enerji tüketiminiz ve maliyetleriniz hakkında kapsamlı veriler elde edebilirsiniz. Bu şekilde, sözleşmenize ve yaşadığınız yere bağlı olarak, maliyet açısından en avantajlı zamanlarda ücretlendirmeyi seçebilirsiniz.

Gerçekten de birçok kamu hizmeti şirketi, elektrik talebindeki zirvelere bağlı olarak farklı tarifeler sunmaktadır. Yoğun saatlerde elektrik için daha fazla ödeme yapabilirken, gece gibi yoğun olmayan saatlerde de daha düşük fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

Elbette, gerekirse yoğun zamanlarda şarj edebilirsiniz, ancak akıllı şarj, elektrik talebinin ve dolayısıyla maliyetlerin daha düşük olduğu zamanlarda şarjı programlamanıza olanak tanır.

Yenilenebilir enerji

Akıllı şarj, elektrikli otomobilinizi şarj etmek için yenilenebilir enerji kullanmanıza da olanak tanıyarak, size güç sağlamak için kullanılan elektriğin her zaman sürdürülebilir bir şekilde üretilmesini sağlar. Örneğin, güneş panelleri kurduysanız, güneş enerjisi üretiminiz en yüksek olduğunda arabanızı şarj edecek şekilde ayarlayabilir ve güneş enerjisiyle üretilen enerjinizin kullanımını optimize etmenize olanak tanıyabilirsiniz.

Tipik bir konut güneÅŸ enerjisi kurulumunun aracınıza tam olarak güç saÄŸlama olasılığı düşük olsa da en azından aracınızın ihtiyaç duyduÄŸu elektriÄŸin bir kısmını üretebilir. ÖrneÄŸin, ortalama bir güneÅŸ paneli günde yaklaşık 1 kWh elektrik üretebilir, bu nedenle on panel her gün yaklaşık 10 kWh elektrik üretecektir. Bu, bir Tesla Model 3 Standart Menzil 42 km’lik bir menzil saÄŸlamak için yeterlidir.

Yenilenebilir enerji üretimini akıllı şarjla bu şekilde birleştirmek, özellikle dünya genelinde belirsiz ve artan enerji maliyetleri göz önüne alındığında, elektrik faturanızı önemli ölçüde azaltabilir. Elektrikli otomobilinize güç sağlamak için yenilenebilir enerji kullanmak elbette güneş enerjisiyle sınırlı değil; rüzgar enerjisi gibi diğer yenilenebilir kaynaklar da akıllı şarj cihazınıza bağlanabilir ve temiz elektrik sağlayabilir.

Araçtan şebekeye ve araçtan eve

Araçtan şebekeye (V2G), büyük bir gelecek potansiyeli sunan bir teknolojidir. Basitçe söylemek gerekirse, bir elektrikli araç ile elektrik şebekesi arasında çift yönlü bir şarj akışından oluşur. Başka bir deyişle, V2G, bir elektrikli aracın, esasen küçük ölçekli bir depolama çözümü olarak hareket ederek, pilinden şebekeye elektrik beslemesine izin verir.

Araçtan şebekeye, dünya çapındaki şebeke operatörleri için önemli bir varlık olarak şekilleniyor ve talepteki zirveleri dengelemelerine ve fazla yenilenebilir enerji üretimini kolayca depolamalarına olanak tanıyor. V2G ayrıca, zirvelerde üretilmesi gereken elektrik miktarını ve buna bağlı olarak maliyetini azaltarak hem tüketiciler hem de şebeke operatörü için daha düşük maliyetlere katkıda bulunabilir. Elektrikli araç sürücüleri, şebeke operatörünün araçlarının aküsünü V2G için kullanmasına izin vermek için elektrik fiyatında indirim veya daha düşük bir tarife gibi teşviklerden de yararlanabilir.

Dinamik yük dengeleme

En kullanışlı akıllı şarj özelliklerinden biri de şüphesiz dinamik yük dengelemedir. Adından da anlaşılacağı gibi, dinamik yük dengeleme, elektrik devrenizdeki mevcut kapasiteyi en çok ihtiyaç duyan cihazlara otomatik olarak tahsis eder. Başka bir deyişle, evinizin elektrik devresini aşırı yüklememesini sağlamak için elektrikli aracınızın çektiği gücü otomatik olarak ayarlar.

Bu, bir elektrikli aracı şarj etmenin güç yoğunluğu göz önüne alındığında özellikle önemlidir: özel bir ev şarj cihazı, bir elektrikli araca 7.400 ila 22.000 W arasında güç sağlayabilir. Bu, tipik bir fırından kabaca 3 ila 10 kat daha fazladır. Bu güç seviyesiyle, bir aracı şarj etmek, özellikle diğer cihazlar aynı anda açılırsa, düzgün yönetilmezse bir elektrik devresini hızla aşırı yükleyebilir.

Dinamik yük dengeleme, bulunduğunuz yerde başka birçok cihaz kullanımdayken aracınızın şarj gücünü duyarlı bir şekilde ayarlayarak elektrik kesintilerini önleyebilir. Ardından, cihazlar kapatıldığında dinamik yük dengeleme, aracınızın şarj hızını artırabilir. Benzer şekilde, birden fazla elektrikli aracınız varsa, dinamik yük dengeleme, tamamen şarj olduğundan emin olmak için bir araca kolayca öncelik vermenizi sağlar.

Dinamik yük dengeleme, aylık elektrik faturanızı doğrudan etkilemese de sayaç kutunuzu yükseltmek zorunda kalmanızı önleyerek genellikle paradan tasarruf etmenizi sağlar.

Enerji fiyatlarının benzeri görülmemiş bir oranda arttığı bir zamanda, maliyetleri kontrol altında tutmak birçok elektrikli araç sürücüsü için önemli bir husustur. Akıllı şarj, kullanıcılar, şarj cihazları ve araçlar arasında bağlantı sağlayarak, şarj sürecinin kolay yönetimini sağlar ve aracınıza güç sağlamak için en düşük fiyatlardan yararlanmanızı sağlar.

Left Menu Icon
Ä°spirli Åžarj Hizmetleri Ticaret A.Åž.
Right Menu Icon